Aktivnosti na
Bjelašnici

U zagrljaju bijelih pahulja i snježnog pokrivača

Olimpijski centar Bjelašnica – Igman udaljen je od Sarajeva samo 25 kilometara. U toku godine ima više od 200 snježnih dana, a u slučaju nedovoljne količine snijega, posjeduje sistem za vještačko osnježivanje. Tako da ništa ne brinite, samo odaberite skije ili bord, opustite se i uživajte! A određeni dio staza je osvijetljen takmičarskom rasvjetom za sve ljubitelje noćnog skijanja.

Centar obuhvata tri odredišta za skijanje: Babin Do na Bjelašnici, čije se staze nalaze u samom vrhu evropskih ski staza, te Veliko i Malo Polje na Igmanu. Skijalište Babin Do posjeduje osam ski i pet dječijih staza, tri žičare i pet ski liftova, koji vode i do samog vrha Bjelašnice na 2 067 m. Skijašima ova planinska ljepotica pruža 14 000 m staza za alpsko skijanje, dok je 2 000 m ukupna dužina staza na Igmanu. Zbog položaja u središtu borove šume, smatra se da je kvalitet zraka na Velikom Polju jedan od najboljih u Europi.

Šaljemo vam puno, puno nordijskih pozdrava sa igmana

Veličanstvena planina koja inspiriše, spoj prirodne ljepote i tradicije, privlači ne samo lokalne već i posjetioce iz svih krajeva svijeta. Među njima je i veliki broj zaljubljenika u nordijsko skijanje. Dolaze sa istom željom da se opuste, prepuste i uživaju u zimskoj idili i planinskim avanturama koje nudi Igman.

Skijaši trkači na savršeno pripremljenoj stazi, svakim korakom, da li slobodnim ili klasičnim stilom, uživaju u ovom zdravom sportu, koji ravnomjerno pokreće sve mišiće, a svakim udahom i izdahom pune svoja pluća čistim planinskim zrakom. Okruženi snježnim planinskim vrhovima Igmana, pod plavim i sunčanim nebom, zaista je neprocjenljivo.

Za vrijeme Olimpijade na Velikom Polju održavalo se takmičenje u nordijskim disciplinama, a zajedno sa Bjelašnicom ima oko 50 kilometara staze za nordijsko trčanje, te 160 obilježenih staza za brdski biciklizam.

Malo Polje se nalazi u mirnom dijelu, zbog čega predstavlja idealno odredište za ski škole malih skijaša i planinara.

Sport + zabava = snowboarding na Bjelašnici

Bjelašnica se posebno voli od strane rekreativaca i sportista koji uživaju u njenim padinama na jednoj dasci. Bez obzira da li se radi po posebnom snowboarding parku ili običnim stazama, snowboarding zabava na Bjelašnici je zagarantovana. Posebne teže staze i strmije litice Bjelašnice su istinska poslastica za malo hrabrije i iskusije bordere.

Sankanje – jedna od najljepših uspomena iz djetinjstva

Za jednu od omiljenih i najljepših uspomena iz djetinjstva – sankanje, ne treba vam skupa oprema ni talenat. Važna je samo želja da ponovo na tren osjetite ovu radost iz djetinjstva i da sa svojim mališanima stvarate nove uspomene sa sankanja, koje ćete pamtiti do kraja života.

Na Bjelašnici možete sankati na maloj stazi dužine od 50 metara, koja je pregledna i opremljena onim što je potrebno roditeljima i njihovim mališanima za dan prepun smijeha i sankanja. U blizini od 3 km nalaze se staze za sankanje i ski tubing u Javorovom Dolu. Doživite sa svojom porodicom čarobnu snježnu bajku na Bjelašnici i Igmanu, a koju ćete navečer nastaviti u vašem apartmanu uz zvuk vatre iz kamina i ispijanje toplog čaja, pa mirno zaspati sa željom da se i sutra ta bajka ostvari.

Zimski hiking – pokreće, motiviše i čini sretnima

Recite zbogom svakodnevnom stresu i poželite dobar dan zimi i hikingu! Zimski hiking na planinskim prostranstvima te pokreće, motiviše i čini sretnim. Daleko od gradske buke, sa prikladnom odjećom i opremom, kreni u još jednu planinsku avanturu, uz tihi zvuk snijega pod nogama, i veselog smijeha tebe i prijatelja.

Prijedlog za vašu rutu: polazište Ski centar Babin Do – meteorološki opservatorij na vrhu Bjelašnice. Staza je kombinacija šumskog pojasa i visokogorske goleti.

PS. Javite nam feedback, posebno ako vam to bude prvi pravi zimski hiking!

Zabava za najmlađe

Djeca posebno uživaju u zimskim radostima na našim planinama. Od početničkih staza za male skijaše, preko sankališta do posebnih svakodnevnih aktivnosti, čine posebno mjesto za zabavu kako bi djeca zavolila planinu i planinske aktivnosti.

Najviši ski resort u BiH!

Vrijeme

Radno vrijeme u sezoni

OC Bjelašnica i OC Igman

Ski kase svaki dan 08:30 - 15:00
Žičare svaki dan 08:30 - 15:45
Noćno skijanje
Ski kasa uto - sub 18:30 - 20:00
Žičare uto - sub  18:30 - 20:50