Nordijsko skijanje

Šaljemo vam puno, puno nordijskih pozdrava sa igmana

Veličanstvena planina koja inspiriše, spoj prirodne ljepote i tradicije, privlači ne samo lokalne već i posjetioce iz svih krajeva svijeta. Među njima je i veliki broj zaljubljenika u nordijsko skijanje. Dolaze sa istom željom da se opuste, prepuste i uživaju u zimskoj idili i planinskim avanturama koje nudi Igman.

Skijaši trkači na savršeno pripremljenoj stazi, svakim korakom, da li slobodnim ili klasičnim stilom, uživaju u ovom zdravom sportu, koji ravnomjerno pokreće sve mišiće, a svakim udahom i izdahom pune svoja pluća čistim planinskim zrakom. Okruženi snježnim planinskim vrhovima Igmana, pod plavim i sunčanim nebom, zaista je neprocjenljivo.

Za vrijeme Olimpijade na Velikom Polju održavalo se takmičenje u nordijskim disciplinama, a zajedno sa Bjelašnicom ima oko 50 kilometara staze za nordijsko trčanje, te 160 obilježenih staza za brdski biciklizam.

Malo Polje se nalazi u mirnom dijelu, zbog čega predstavlja idealno odredište za ski škole malih skijaša i planinara.

Centar obuhvata tri odredišta za skijanje: Babin Do na Bjelašnici, čije se staze nalaze u samom vrhu evropskih ski staza, te Veliko i Malo Polje na Igmanu. Skijalište Babin Do posjeduje osam ski i pet dječijih staza, tri žičare i pet ski liftova, koji vode i do samog vrha Bjelašnice na 2 067 m. Skijašima ova planinska ljepotica pruža 14 000 m staza za alpsko skijanje, dok je 2 000 m ukupna dužina staza na Igmanu. Zbog položaja u središtu borove šume, smatra se da je kvalitet zraka na Velikom Polju jedan od najboljih u Europi.