Posjetite Sarajevo.

Posjetiti planine Bjelašnicu i Igman, a ne posjetiti Sarajevo

Iskreno, naša preporuka je da odvojite dio svog slobodnog vremena i posjetite neke od top atrakcija u Sarajevu.

Baščaršija i Sebilj, Krajem 16. stoljeća, uz Istanbul, Atinu i druge velike gradove, Sarajevo postaje jedan od pet najvećih gradova na Balkanu. U Sarajevo se dolazi i iz njega odlazi zbog velikih trgovačkih i državničkih poslova. Kompletan duh Sarajeva možete doživjeti kroz posjetu Baščaršiji uz vrlo bitnu napomenu „Ko se jednom napije vode sa Baščarčije nikad više iz Saraj'va taj otići ne umije“. Uživajte.

Vijećnica, koju je izgradila austrijska vlast za potrebe smještaj gradske vlade. Kroz godine ova predivna građevina je mijenjala svoju namjenu, a u ne tako dalekoj istoriji izgorjela je u potpunosti. Trenutno Vijećnica sija svojim punim sjajem.

Muzej Sarajevskog atentata, ispred kojeg su utisnute stope atentatora Principa. Nakon završetka posljednjeg rata postavka muzeja je obnovljena, a muzej preimenovan u Muzej „Sarajevo 1878-1918″. Muzej predstavlja historijat austrougarske vladavine na ovom području, od dolaska austrougarskih trupa, nove uprave, preko promjene u kulturi stanovanja i življenja, do novih zanata, privrede, arhitekture, razvoja nauke i umjetnosti.

Tunel Spasa. Tokom opsade Sarajeva 1992-1995. izgrađen je tunel kojim su spojena dva dijela slobodne teritorije. Tunel je prokopan i otvoren 1993. godine ispod Sarajevskog aerodroma, nadljudskim naporima učesnika ovoga jedinstvenog poduhvata. Danas je tunel jedinstveno muzejsko zdanje i jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u gradu.

Jedinstvenost vjerskih objekata. U samo jednoj ulici posjetitelj mogu vidjeti džamiju, sinagogu, pravoslavnu i katoličku crkvu.

Izgradnjom sefardskoga hrama u srcu Baščaršije, uz Staru pravoslavnu crkvu i Begovu džamiju stvorena je jedinstvena atmosfera. Ovaj mozaik popunjen je velikom Sabornom pravoslavnom crkvom pri odlasku Osmanlija i gradnjom katoličke katedrale u neposrednoj blizini po dolasku Austro-Ugarske.

Spomenik prirode Vrelo Bosne do kojeg se dolazi kroz tri i po kilometra dugu stoljetnu aleju platana i kestenova. Velika aleja, zasađena do 1894. godine sa ukupno 726 stabala javorolisnog platana i desecima stabala divljeg kestena, idealna je za šetnju, vožnju biciklom i rolama, trčanje. Na području Vrela Bosne nalazi se i glavni izvor pitke vode grada Sarajeva.