Eko sela

Bjelašnica i Igman imaju izuzetno dobro razvijen eko i seoski turizam. Obilazak sela u okruženju planina čini poseban doživljaj za sve goste. Svaki pojedinac na svoj način doživi posjetu selima jer je svako selo na svoj način, posebo i šarmantno. Preporuka za obilazak su: Lukavac, Šabići, Umoljani, Dejčići, Ledići i Sinanovići. Posjetu možete bazirati na dnevnim obilascima ali svakako možete planirati i višednevni boravak u nekom od sela.

Lukavac

Lukavac, izuzeto mirno mjesto, idealno za uživanje u prirodi.

Šabići

Šabići, mjesto sa prekrasnim pašnjacima i stazama. U neposrednoj blizini kanjona rijeke Rakitnice, mjesto netaknute prirode. Preporuka za dnevni boravak uz degustaciju lokalne kuhinje.

Umoljani

Umoljani, selo sa „razglednica“ u kojem možete vidjeti prave pastirske kućice ali i stećke koji su pravi bosanskohercegovački fenomen. Umoljani su selo u kojem se život odvija tokom cijele godine. Svakako i ovdje preporučujemo da probate neke od domaćih specijaliteta.

Dejčići

Dejčići, selo poznato kao mjesto za odmor za sve one koji vole da uživaju u prekrasnim planinskim predjelima.

Ledići

Ledići, se nalaze nakon Dejčića i mjesto su prelijepih pašnjaka sa izuzetno čistim planinskim potocima.

Sinanovići

Sinanovići, su najstarije selo na Bjelašnici. Posebno ljeti, posebno zimi, bez obzira na vremenski period godine posjeta Sinanovićima uvijek je posebna. Preporuka za ručak, pita ili pura, tradicionalna bosanskohercegovačka kuhinja.